Šesti dan protesta u Beogradu

U Beogradu je održan šesti po redu protest građana nezadovoljnih izbornim rezultatima i situacijom u zemlji. Dosadašnjim učesnicima, studentima i mladima, pridružili su se policijski i vojni sindikat i nezavisni sindikat javnih službi.

Protest je počeo ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, gde su demonstranti održali minut ćutanja zbog pogibije dvojice pilota Vojske Srbije.

Okupljenima se, zatim, obratio predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović, rekavši da su "danas vojska, narod i policija na istom mestu". Kako je rekao, ministar policije Nebojša Stefanović naložio je da se radno angažuju svi zaposleni u MUP-u, da "ne bi mogli da budu na protestu".

Takođe, kako je rekao, "gospoda iz ove zgrade (Vlade) ne žele da razgovaraju o unapređenju sektora bezbednosti u Srbiji".

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da vojni i policijski sindikat, kao i građane optužuju da su "strani plaćenici i izdajnici, a da oni dovode Šredera, koji je dokazani zločinac, na dan kada smo mi u našim kasarnama spuštali zastave na pola koplja i davali opela i parastose poginulim kolegama".

Antić je rekao da sindikat pokušava dve i po godine da sedne sa Vladom za pregovarački sto, bez uspeha.

Tvrdi da je prošle godine vojsku napustilo više od 1.600 ljudi, te da su "baš danas" svi pripadnici Vojske dobili naređenje o radnom angažovanju i da metlama čiste Srbiju, te da je "pripadnicima Vojske naređeno da se popunjavaju izjave da se odriču prava glasa".

Nakon toga, od Vlade Srbije demonstranti su krenuli u protestnu šetnju Ulicom admirala Geprata ka Predsedništvu, zatim Terazijama preko Brankovog mosta, do Palate "Srbija".

Sindikati su demonstracije završili ispred Palate "Srbija", odakle su se ostali građani vratili nazad preko Brankovog mosta ka Skupštini.

Ispred Vlade bio je parkiran kamion sa ozvučenjem, puštala se muzika, uglavnom grupe Beogradski sindikat.

Demonstranti su nosili zastave policijskog i vojnog sindikata, zastave Srbije, Beograda, kao i transparenti "Protiv diktature kapitala", "Narod gladuje, elita se raduje", "Naše ulice naša policija", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Ovde sam samo zbog para" i natpis zlatnim slovima "CIA kao korupcija".

Mnogi su duvali u trube, a pojavila se i nova "naprava za kreiranje buke" – spojene dve plastične čaše u kojima je pšenica.

Takođe, deljen je tekst pesme koju skandiraju: "Onesvesti se", kao i nalepnice na kojima stoji "Rušilačka sila diktature", za koje oni koji ih dele kažu da je reč o novom otporu.

Nekoliko momaka prodavalo je zastavice Srbije i pištaljke po ceni od 100 dinara.

Ispred doma Narodne skupštine "ostatke Zida plača" čuvala grupa mladića koji su se reporteru Tanjuga predstavili kao "Srbi patriote" i poručili da će ostati sve dok je lepo vreme.

U ulicama u kojima se kretala kolona demonstranata bio je obustavljen saobraćaj.

Današnji protest podržali su Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Udruženje ratnih veterana iz Niša i Kuršumlije, Pokret slobodnih stanara Niš, Jedinstvena sindikalna organizacija ustanova za izvršenje krivičnih sankcija.

Organizatori su napomenuli da su svi redari skupa profesionalni pripadnici vojske i policije i da, ukoliko neko uoči bilo kakve provokatore, da ne reaguju i da ih snime telefonima, da im se pokaže da "ima razlike između nas".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се